Tragisch misverstand in het land van Melk en Honing

Voor wie niet weet wat die bijbelse verwijzing betekent (en voor wie een hekel heeft aan religieuze fratsen, sla een alinea over): in de Hebreeuwse bijbel belooft God aan Mozes dat het volk Israël, na een tocht door de woestijn van veertig jaar, het land Kanaän zal innemen. Een land dat “vloeit van melk en honing,” een vruchtbare oase met water, olijfbomen, vetgemeste schapen, bloemen en bijenvolkeren die niet worden uitgeroeid door ziekte, zandstormen en droogte.

Mensen trekken graag van de woestijn naar een land met melk, honing, olijven, kaas, brood en granaatappels. Tenzij je gek bent op een dieet van kamelenbloed en sprinkhanen is de woestijn een plaats waar overleven alleen voor specialisten is weggelegd.

Wat ik hiermee wil zeggen? Merk voor de aardigheid eens op wat de bijbel niet zegt. Die heeft het niet over een land met goedgevulde pensioenkassen. Of over een land met de ene financiële meevaller na de andere. Of over een land met een onverwacht hoog begrotingsoverschot, waarmee de staatsschuld kan worden teruggedrongen.

Lees verder…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s