Diederik Samsom: bedrieger of incompetent

Diederik Samsom hield een lezing. Hij schaamt zich er niet voor zich op Joop den Uyl te beroepen.

“Aan ons om het echte verhaal te vertellen: Dat er offers gevraagd worden van iedereen.” Zegt Samsom.
Als ik u was zou ik geen woord geloven van wat Diederik Samsom zegt. En inderdaad, dat zal ik onderbouwen. Voor zover er in zijn tekst iets staat waarvan u denkt: “daar zit wat in,” wordt dat onmiddellijk gelogenstraft door het procyclische bezuinigingsbeleid dat Samsom, met de VVD, daadwerkelijk voert. Samsom verheft zalvend praten en met de sloophamer regeren tot kunst.

Waarom moeten er offers gevraagd worden van “iedereen”?
Waarom moeten er offers gevraagd worden van mensen die hard werken en aan het eind van de maand niks overhouden?
Waarom moeten er offers gevraagd worden van mensen die zich suf solliciteren en van wie alle sollicitatiebrieven lachend in de versnipperaar worden gebonjourd?

Überhaupt is het economisch gezien lachwekkend om te denken dat als iedereen minder geld te besteden heeft, de economie er weer bovenop zou komen. Het is een wiskundige wetmatigheid dat de economie alleen maar krimpt als iedereen minder te besteden heeft. Als de gehele private sector minder te besteden heeft, prima, maar dan moet de OVERHEID dat opvangen met hogere bestedingen en investeringen. Wat doet deze overheid? Bezuinigen. Je zou denken dat Samsom (die iets exacts gestudeerd schijnt te hebben) met wat wiskundige gegevens uit de voeten zou moeten kunnen. Mis. DS is óf incompetent, of een bedrieger. In beide gevallen ongeschikt als leider van de PvdA.

Het is de taak van de sociaal-democratie om de werkloosheid te bestrijden door BANEN te creëren en de publieke sector te versterken, niet om deze af te breken. Dit PvdA-beleid creëert werkloosheid, en de PvdA lijkt zich er niet voor te schamen.

Het probleem is niet dat er “te weinig geld” zou zijn. Het probleem is dat we geen eigen soevereine munteenheid hebben, en dat de verstrekker van de buitenlandse munt die we wel hebben (de ECB) weigert om de begrotingstekorten te financieren die nodig zijn om de crisis uit te komen. En er wordt uiteraard veel te weinig vermogensbelasting betaald.

Ook is de crisis niet veroorzaakt door “te hoge” PUBLIEKE schulden, maar door te hoge PRIVATE schulden. M.a.w., overheden hebben niet te veel maar juist te weinig uitgegeven, en banken hebben teveel geld (=schuld) gecreëerd. De schulddeflatie die daarvan altijd het gevolg is, is de basale oorzaak van de economische crisis. Daarnaast is het wegvallen van monetaire soevereiniteit door de euro de oorzaak van de (volkomen onnodige) publieke schuldencrisis.

De SLECHTSTE manier om dit probleem op te lossen is door de belastingen te verhogen en de overheidsuitgaven te verlagen. De slechtste manier om het op te lossen is door je te houden aan de arbitraire en economisch onzinnige normen van het Instabiliteits- en Krimppact (waarvan de officiële naam, die geen recht doet aan de praktijk, anders schijnt te luiden).
En deze allerslechtste manier wordt omarmd door.. Diederik Samsom.

De PvdA en Samsom staan tot de sociaal-democratie als de Burger King tot de Guide Michelin.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s